Lijmbesparingsplan

Bij veel bedrijven is het mogelijk om lijm te kunnen besparen op een manier die verantwoord is.
Zomaar minder lijm aanbrengen om daarmee makkelijk en snel geld te kunnen besparen kan uiteindelijk leiden tot grote klachten. Denk daarbij aan openspringende dozen bij uw klanten.
Daarom heeft Intercol een lijmbesparingsplan ontwikkeld om op een verantwoordelijke manier de juiste hoeveelheid lijm aan te brengen.

Hoe werkt dit lijmbesparingsplan?

Stap 1:

Allereerst is het natuurlijk van belang om de applicatie goed te begrijpen. Niet alleen het product en de lijmverbinding, maar ook de werking van de machine moet bekend zijn. Verder is het van belang dat alle eisen die worden gesteld aan de lijmverbinding duidelijk zijn.
Zodra alle gegevens bekend zijn, zal worden gekeken hoe de huidige parameters zijn:

  • Welke lijm wordt toegepast?
  • Wat zijn de machine instellingen? Denk aan grootte van de spuitkopjes en de lengte van het lijmspoor.

Stap 2:

Tijdens stap 2 wordt het laboratorium van Intercol ingeschakeld. Op het laboratorium wordt gekeken naar welk type lijm op dit moment gebruikt wordt, en wat de belangrijkste eigenschappen van deze lijm zijn.
Tevens wordt de praktijksituatie nagebootst om te bepalen waar verbeteringen mogelijk zijn met eventuele andere lijm.

Stap 3:

Bespreken van de laboratorium resultaten.
Voordat er een praktijktest wordt uitgevoerd, wordt eerst uitvoerig de resultaten van het laboratorium besproken. Dit is namelijk de onderbouwing van het lijmbesparingsplan.
Hierin wordt besproken waar mogelijk verbeteringen te behalen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Lijm die sneller afbindt, zodat dit de machinesnelheid verhoogt.
  • Lijmverbruik, met minder lijm nog steeds een goede lijmverbinding.
  • Minder vervuiling door gebruik van een schonere lijm, waardoor minder machine stilstand ontstaat.

Stap 4:

Praktijktest

Na de bespreking van stap 3, bepaalt de klant of hij een praktijktest wil uitvoeren.
Onder begeleiding van de mensen van Intercol, worden eerst metingen gedaan van de huidige situatie, waarna we zullen overschakelen naar ons voorstel, en het totale systeem zullen optimaliseren.
Dit alles wordt uitgebreid vastgelegd in een rapport, zodat naderhand de evaluatie kan plaatsvinden.

Stap 5:

Evaluatie.

Samen met de klant bespreken we het lijmbesparingsplan, waarna de klant de mogelijkheid heeft om het plan in samenwerking met Intercol uit te voeren.
Hierna volgt een voorbeeld van een lijmbesparingsplan dat Intercol dit jaar heeft uitgevoerd bij een eindverpakker.

Korte situatieschets:

  • Eindverpakker koopt lijm X in bij lijmbedrijf X, waarbij de lijmprijs bijna 15 % goedkoper is dan lijmvoorstel van Intercol
  • Eindverpakker is bewust van feit dat goedkopere lijm niet altijd beste oplossing is en vraagt Intercol om een lijmbesparingsplan op te stellen.
  • Intercol ontdekt dat lijm X een grondstof bevat die de lijm goedkoper maakt, maar ook dat hierdoor de lijm veel langzamer afbindt.
  • In productie blijkt nu ook dat Eindverpakker grotere lijmstrepen moet aanbrengen om de spanningen in de doos te kunnen opvangen, aangezien anders de doos onregelmatig openspringt en hierdoor storingen optreden.
  • Het voorstel van Intercol is een lijm met een zeer korte afbindsnelheid waardoor met veel minder lijm de doos meteen goed gesloten blijft.

Van lijm X wordt 1,3 gram per doos aangebracht, met de voorgestelde lijm van Intercol wordt uiteindelijk 0,7 gram per doos aangebracht! Oftewel een besparing van 46%

Op de foto’s is duidelijk te zien dat bij het aanbrengen van 0.7415 gram per doos de HM Futura 51 een snellere verzelhechting heeft dan lijm X.




Wilt u ook weten of u lijm kunt besparen? Neem dan contact op met Intercol.

 

 
Home Page Home Page Home Page